Beursgenoteerde bedrijven sorteren voor op CSRD

partner PwC

Marcus Looijenga: n.a.v. PwC-onderzoek naar duurzaamheidsrapportage Nederlandse AEX-ondernemingen: ‘We zien dat veel beursfondsen de materialiteitsanalyse substantieel hebben afgerond en ze weten welke laatste zaken ze moeten oplossen. Dat betekent dat het op bepaalde vlakken nog best spannend gaat worden.’

Voor Nederlandse bedrijven genoteerd aan de AEX is de introductie van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) en de European Sustainability Reporting Standards (ESRS) in 2024 een cruciaal moment. Ze moeten niet alleen hun rapportage afstemmen op de nieuwe standaarden, ze moeten er ook voor zorgen dat hun rapportageprocessen robuust zijn en dat de informatie aan zekerheid is onderworpen. In hoeverre zijn ze daarop voorbereid? PwC onderzocht de mate waarin Nederlandse AEX-genoteerde bedrijven vooruitlopen op de duurzaamheidsrapportage volgens CSRD in hun jaarverslagen van 2023.

De CSRD komt tegemoet aan de groeiende vraag naar betrouwbare en vergelijkbare duurzaamheidsinformatie onder beleggers, consumenten en andere belanghebbenden. Het doel is om in heel Europa duurzamere bedrijfspraktijken te stimuleren. De ESRS dienen als basis voor de rapportagevereisten van de CSRD. 

De introductie van de CSRD gaat van invloed zijn op investeringsbeslissingen, de reputatie van bedrijven en het vermogen om talent aan te trekken en te behouden. De afgelopen jaren is PwC bij veel Nederlandse beursgenoteerde ondernemingen betrokken geweest bij de voorbereiding op de CSRD, zowel als accountant als adviseur. 

Liggen beursfondsen op koers voor CSRD?

De grote vraag is: liggen de beursfondsen op koers? Om dat te beoordelen analyseerde PwC de 2023-jaarverslagen van AEX-genoteerde bedrijven met behulp van generatieve AI. We programmeerde AI met 75 gerichte vragen op zeven mvo-gebieden, ontworpen om de diepte en breedte van de ESRS-implementatie binnen de rapportage van elk bedrijf te onderzoeken. Naast deze analyse van 2023-rapporten betrokken we onze eigen observaties in de markt bij het onderzoek.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

KPMG
Marktconform
Medior
Amstelveen
Achmea
4.333 - 5.950
Senior
Meerdere locaties
AVIA Vollenhoven
0 - 6.100
Medior
Tilburg
Top vacature