Niet het einde van de wereld
“Wanhoop niet, wij kunnen de klimaatcrisis oplossen”. Dat zei Hannah Ritchie (Oxford) in een interview met Het Financieele Dagblad om haar boek Niet het einde van de wereld te promoten. In dat boek pleit de Schotse voor meer optimisme en nuance in het klimaatdebat. Een boodschap die beleidsadviseur Ron Batten uit het hart is gegrepen. Hij las haar boek, met veel plezier, en bespreekt het in vijf thema’s.
1. Luchtvervuiling
Luchtvervuiling is een van de belangrijkste problemen op dit moment, betoogt Ritchie. Maar de mens heeft, op diverse plekken in de wereld, al laten zien dat zij de luchtvervuiling met grote stappen kan terugdringen. Vooral als de bevolking het wil. En er zowel geld als politieke wil is. Er sterven weliswaar nog steeds mensen aan luchtvervuiling, maar dat percentage daalt.
Volgens Ritchie helpt de energietransitie daarbij en al veel langer dan wij vaak denken. Zo verwarmen wij ons in het Westen niet meer door hout of turf te verbranden, en ook steeds minder met kolen. Overigens stelt Ritchie in haar boek ook dat kernenergie helemaal niet zo onveilig is. Zeker niet als je het dodental vergelijkt met dat van de winning en het gebruik van fossiele brandstoffen.
Kernenergie is niet zo onveilig. Zeker niet als je het dodental vergelijkt met winning en gebruik van fossiele brandstoffen.
2. Klimaatverandering
Hetzelfde geldt voor het voorkomen van klimaatverandering, vindt Ritchie. Ook dat gaat beter dan we denken. Sterker nog, als ieder land zijn beloften van het Verdrag van Parijs nakomt, komen we nu al uit op +2,1 graad in het jaar 2100. Ter vergelijking: zonder die beloften zouden we op +5 uitkomen.