Private equity als aanjager van productiviteitsgroei

PwC

Barbara Baarsma: "Private equity (PE) kan een belangrijke katalysator zijn voor het vergroten van de productiviteit. Door het beschikbare kapitaal te vergroten, betere managementpraktijken toe te passen en innovatie te stimuleren."

In de Nederlandse context van arbeidsschaarste en vergrijzing is het cruciaal om de trend van afnemende productiviteitsgroei te keren. Daarvoor bestaat niet één oplossing. Private equity (PE) kan een belangrijke katalysator zijn voor het vergroten van de productiviteit.  Door het beschikbare kapitaal te vergroten, betere managementpraktijken toe te passen en innovatie te stimuleren kan PE de efficiëntie en het concurrentievermogen van bedrijven vergroten, aldus PwC's hoofdeconoom Barbara Baarsma en private-equityexpert Cornelis Smaal.  

Private equity (PE) wordt vaak kritisch tegen het licht gehouden door de publieke opinie. De perceptie van PE als louter een financieel instrument dat kortetermijnwinst vooropstelt, heeft de potentiële voordelen ervan overschaduwd. In de juiste context kan private equity echter een belangrijke katalysator zijn voor productiviteit. PE-investeerders anticiperen op het verbeteren van de prestaties van de bedrijven waarin ze investeren1 en ze kunnen die belofte waarmaken.

Private equity richt zich op het ontsluiten van het potentieel  

De juiste context waarin private equity kan gedijen, is precies het scenario waarin PE het vaakst wordt toegepast: bij bedrijven die te maken hebben met financiële beperkingen, maar die potentieel hebben voor betere financiële prestaties2. PE-firma's zijn bedreven in het identificeren van deze kansen waar ze waarde kunnen toevoegen. Ze gaan op zoek naar bedrijven die, ondanks een solide basis, ondermaats presteren door een gebrek aan middelen, goede managementpraktijken of strategische richting.

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

KPMG
Marktconform
Medior
Amstelveen
Achmea
4.333 - 5.950
Senior
Meerdere locaties
AVIA Vollenhoven
0 - 6.100
Medior
Tilburg
Top vacature