Wederom winstdaling voor groot deel kleinere bedrijven

logo SRA

Kleine mkb-bedrijven kunnen steeds minder investeren omdat hun winst achterblijft bij die van grote mkb-bedrijven. Een groot deel van de kleinste bedrijven ging er het afgelopen jaar zelfs stevig op achteruit, blijkt uit onderzoek van de SRA. Dat verzwakt de innovatiekracht van de Nederlandse economie.

Voor het derde jaar op rij zag een groot deel van het kleinere mkb de winst dalen. In 2023 boekte 54% van het microbedrijf minder winst in vergelijking met een jaar eerder. Bijna 40% had een winstdaling van 50% of meer. Dat zijn cijfers die de kwetsbaarheid van deze kleinere bedrijven, de zogeheten microbedrijven, aantonen. De cijfers komen uit het voor u liggende rapport. 

Sta er even bij stil: 83% van alle ondernemingen in ons land is een microbedrijf (2 tot 10 medewerkers). Met de andere bedrijven die tot het mkb behoren (tot 250 medewerkers, jaaromzet tot 1 miljoen euro), zijn zij goed voor bijna driekwart van de werkgelegenheid en voor bijna twee derde van de toegevoegde waarde (bron: ‘Staat van het mkb 2023’). 

[....]

Gerelateerde vacatures

Bekijk ook eens deze vacatures

Gemeente Heemstede
3.895 - 5.621
Medior
Heemstede
Gemeente Bloemendaal
5.008 - 6.777
Medior
Overveen
Omgevingsdienst Haaglanden
Max. 6.072
Medior
Den Haag
Top vacature