Controller vacatures
Laurens van der Hoeven

De cijfers vertellen slechts een deel van het verhaal

Interview met Laurens van der Hoeven - Toezichthouder Verzekeraars DNB

Vraag een willekeurige Nederlander welke verzekeraars hij kent en de kans is heel groot dat Centraal Beheer, Aegon, Nationale-Nederlanden of Allianz worden genoemd. Maar weinigen hebben ooit gehoord van Donatus, Roeminck Insurance of Onderlinge Waarborg Maatschappij Avipol. Naast de grote nationale bekende verzekeraars gaat een wereld schuil van tientallen kleinere en vaak lokale verzekeraars. Dit is het boeiende werkterrein van Laurens van der Hoeven, toezichthouder verzekeraars bij DNB.

‘Verzekeraars staan voor de nodige uitdagingen. Marges die onder druk staan, een structureel lage rente, toenemende digitalisering en innovaties (InsurTech) die de markt en dan met name consumentengedrag sterk doen veranderen. Hoe gaat een organisatie daar mee om en wat betekent dat voor de bestaande polishouders? Want daar doe je het als toezichthouder uiteindelijk voor; zorgen voor integere financiële instellingen die de beloftes aan hun klanten na kunnen komen.

Kwetsbaarheid
Kleine verzekeraars zijn over het algemeen iets kwetsbaarder voor al deze veranderingen en dat vergroot de druk op directies om de juiste keuzes en investeringen te doen. Als toezichthouder kijk je met ze mee en bewaak je de continuïteit van de onderneming. Niet door op de stoel van de bestuurder te gaan zitten, maar door te wijzen op bepaalde risico’s en best practices te delen. Goed toezicht staat of valt dan ook met een goede relatie, op basis van wederzijds respect. De cijfers vertellen slechts een deel van het verhaal. Juist uit de gesprekken met de bestuurders kun je heel veel informatie halen.

Als Actuarieel Consultant hield ik mij altijd met een specifiek onderwerp bezig waarbij ik sterk de diepte inging. Toezichthouden bestrijkt de volledige breedte van het runnen van een verzekeraar. Het loopt uiteen van Security rondom thuiswerken tot Solvency II kapitaalseisen en van de integriteit van bestuurders tot het challengen van de strategie. Deze aspecten maken mijn rol zo boeiend, geen dag is hetzelfde.’

Covid-19
‘Toezichthouden is ook meebewegen met de actualiteit. Zo hebben we in de afgelopen periode met een groot aantal instellingen contact gehad om te informeren hoe zij anticiperen op de coronacrisis. Hoe zorgt men ervoor dat de organisatie in bedrijf blijft, hoe is het thuiswerken geregeld, staan de inkomsten onder druk, hoe gaat het met de bestuurders en kan men nog voldoen aan de wettelijke uitvragen? Je probeert gevoel te krijgen bij de impact van de crisis op de organisatie en deelt de visie van EIOPA/DNB over wat wij in deze tijden verstaan onder prudent handelen.

Deze verscheidenheid aan onderwerpen en gesprekspartners maakt het werk waanzinnig interessant. Daarbij heb ik het gevoel daadwerkelijk bij te kunnen dragen aan de stabiliteit van ons financiële systeem. Dat heeft impact op je rol, en is iets wat ik iedereen aan kan raden. Werk dat er toe doet, in een sfeer van vertrouwen.’

Lees meer over de rol van Toezichthouder Kleine Verzekeraars

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 14 mei 2020
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Controlcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956