Controller vacatures
Meindert

Hoe ontdek je de risicos die een instelling zelf niet ziet?

Interview met Meindert - Toezichthouder specialist bij DNB

Maatschappelijke rol

“Ik vind het belangrijk om een werkgever te hebben met een missie waar ik achter sta. Bij DNB is dat het geval. Als toezichthouder dragen we bij aan het goed functioneren van financiële instellingen en de bescherming van hun klanten. Dat geeft mij voldoening.

Anderhalf jaar geleden keerde ik met mijn gezin terug naar Nederland. We hadden drie jaar in Engeland gewoond, waar ik als risicomanager bij een kleine bank werkte. Samen met een recruiter liep ik mijn opties na. Vanwege haar maatschappelijke rol stond DNB altijd al op mijn lijstje van plekken waar ik nog eens wilde werken. Heel mooi dat ik hier aan de slag kon.

Puzzel oplossen

Ik doe zogenoemde ‘onsite’ onderzoeken. Dat zijn onderzoeken op locatie bij financiële instellingen, in mijn geval bij verzekeraars en pensioenfondsen. Ze kunnen gaan over hele technische onderwerpen, zoals de modellen om financiële risico’s in kaart te brengen. Maar ook over operationele onderwerpen, zoals de beleggingen. De ene maand zit ik bij een grote internationale verzekeraar, een maand later bij een kleine niche-verzekeraar of bij een pensioenfondsbestuur. Die afwisseling is erg leuk.

Zo’n onderzoek is een puzzel die je moet oplossen. Het begint met een verzoek van de collega die verantwoordelijk is voor het toezicht op een instelling. Hij of zij ziet een bepaald risico en vraagt ons daar in te duiken. Met een team van 2-3 collega’s formuleren we onderzoeksvragen en lezen we ons in. Daarna gaan we een paar weken naar de verzekeraar of het pensioenfonds toe. We houden interviews en kijken mee op de werkvloer. Zo vormt zich langzaam een plaatje van wat de problemen zijn, hoe ze zijn ontstaan en wat eraan moet gebeuren. Uiteindelijk leveren we een rapport met bevindingen waar een instelling mee aan de slag moet. 

 Een on-site onderzoek is een intensief en soms spannend proces. Je weet van tevoren nooit waar je op uitkomt. Het is altijd weer leuk als alle stukjes op hun plaats vallen. 

 

Ik vind het mooi om te zien dat onze onderzoeken impact hebben. Ze dragen eraan bij dat dingen verbeteren bij een instelling. DNB heeft wat dat betreft echt toegevoegde waarde. Doordat we onafhankelijk zijn en op afstand staan, ontdekken we vaak risico’s die een verzekeraar of pensioenfonds zelf niet zag.

Wat ik verder fijn vind aan DNB: de collega’s. Het is een organisatie met slimme, gedreven medewerkers. Je merkt dat ze hun werk doen omdat ze het belangrijk vinden. Zeker in onze onsite teams is de betrokkenheid groot. Hoewel de werk-privé-balans goed is, is het soms hard werken. Je reist veel en moet in korte tijd dingen opleveren. Iedereen stroopt dan zijn mouwen op om ervoor te zorgen dat het werk afkomt. We gaan graag een stapje verder voor elkaar. Dat is een prettige sfeer om in te werken.”

Lees meer over de rol van Expert financiële risico's

 

Wil je dit interview verder delen?

Geplaatst op 24 december 2020
Contactgegevens

CareerGuide

Transistorstraat 7
1322 CJ Almere

Postbus 60184
1320 AE Almere

Tel: 036 - 7440 136

KvK 32090652
ING Bank NL91INGB065.42.67.456
BTW NL.8106.57.041.B01

Wie we zijn

Controlcarriere.nl is onderdeel van het platform van CareerGuide, 25 vacaturebanken voor specialisten!
Onze vacaturebanken (geen bemiddeling) bieden professionals relevante vacatures binnen hun expertise.

Ook een vacature plaatsen? Neem contact met ons op:


Nienke Smit   Pieter Lammers
Nienke Smit
n.smit@careerguide.nl
06-41454957
  Pieter Lammers
p.lammers@careerguide.nl
06-41454956